Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Γεύση από πραγματικότητα...2! (Osho)

Αδικία:
Ο συνειδητός άνθρωπος είναι έτοιμος για κάθε επανάσταση, σε κάθε τομέα της ζωής. Η αδικία εξαφανίζεται... οπότε δεν τίθεται θέμα καμιάς αδικίας. 


Πλούτος:
Ο πλούτος είναι η αυθεντικότητά σου, η αλήθεια σου, η εντιμότητά σου, η αγάπη σου, η δημιουργικότητά σου, η ευαισθησία σου. Αυτά είναι ο πλούτος σου. Αυτά είναι ο αληθινός πλούτος. Αυτά είναι η αληθινή δύναμη.


Το νόημα της ζωής:
Έρχονται άνθρωποι και με ρωτούν: Ποιο είναι το νόημα της ζωής; " Λες και το νόημα της ζωής μπορεί να αγοραστεί στην αγορά. Το νόημα είναι κάτι που πρέπει να δημιουργηθεί. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στη ζωή. Το νόημα δεν είναι κάτι δοσμένο από πριν, πρέπει να το δημιουργήσεις εσύ. Πρέπει να γίνει η εσωτερική σου δουλειά. Και τότε υπάρχει τεράστιο νόημα.


Πόνος:
Πριν μπορείς να μεταμορφώσεις τον πόνο, θα χρειαστεί να γίνεις παρατηρητής. Αυτό είναι το τρίτο σημείο. Το πρώτο είναι να μην αντιστέκεσαι στον πόνο. Το δεύτερο είναι να ξέρεις ότι τα αντίθετα δεν είναι αντίθετα, αλλά συμπληρωματικά και το τρίτο είναι να είσαι παρατηρητής, επειδή αν είσαι είσαι παρατηρητής του πόνου σου, θα μπορέσεις να τον απορροφήσεις.


Αμφιβολίες:
Η λέξη άτομο είναι καλή. Σημαίνει εκείνο που δεν μπορεί να χωριστεί. Δεν είσαι ακόμα άτομο, επειδή είσαι διχασμένος. Γίνε ένα και θα γίνεις άτομο. Το ρίσκο είναι μεγάλο αλλά αξίζει τον κόπο.


Θάνατος:
Να θυμάσαι πως είσαι μόνο καθαρή συνειδητότητα. Δεν είσαι ούτε το σώμα ούτε ο νους ούτε η καρδιά ούτε τα χρήματα ούτε το κύρος σου ούτε η δύναμή σου ούτε το σπίτι σου, αλλά μόνο καθαρή συνειδητότητα. Μόνο τότε μπορείς να περάσεις από το φράγμα του θανάτου χωρίς να πάθεις ούτε μία γρατσουνιά. Τότε ο θάνατος δεν μπορεί να σε αγγίξει.


Επιτυχία:
Όταν το φεγγάρι φτάνει στην πανσέληνο, αρχίζει να μικραίνει και κάθε μέρα μικραίνει ολοένα και περισσότερο. Η ζωή κινείται σε κύκλους. Τη στιγμή που νιώθεις πως πέτυχες, αρχίζεις να αποτυγχάνεις. Η ρόδα γυρίζει. Η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι δύο όψεις τους ίδιους νομίσματος.


Βαριέμαι:
Η ζωή είναι ένας εκστατικός χορός, είναι τόσο εκπληκτική και εσύ την περιόρισες, την έκανες πληκτική. Αυτό που έκανες είναι θαύμα! Τι άλλο θέλεις να κάνεις; Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μεγαλύτερο απ' αυτό.


Δουλειά:
Το να δίνεσαι όμως ολοκληρωτικά στη δουλειά σου είναι τελείως άλλο πράγμα. Το να δίνεσαι στη δουλειά σου, είναι ένα είδος διαλογισμού. Όταν δίνεσαι ολοκληρωτικά στη δουλειά σου, τότε η δουλειά σου αποκτά το άρωμα της τελειότητας -μιας τελειότητας που την απολαμβάνεις.


Το τελευταίο σύννεφο:
Ό, τι ξέρω για το διαλογισμό είναι αυτό: Όταν πεινάω, πεινάω. Δεν υπάρχει κανένας διχασμός. Όταν τρώω, τρώω κι όταν νυστάζω, πηγαίνω για ύπνο. Καμία μάχη με τη ζωή, καμία αντίσταση. Έχεις παραδοθεί, πλανιέσαι, έχεις γίνει ένα άσπρο σύννεφο. Είσαι ένα άσπρο σύννεφο, που πλανιέται στο γαλάζιο ουρανό, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή που του έδωσε ο Θεός, απολαμβάνοντας το κάθε δώρο που του δίνεται. Έχει συμβεί σε πολλούς, μπορεί να συμβεί και σ' εσένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι βαθιά κατανόηση. Τότε δεν μαζεύεις κάρμα. Τότε δεν μαζεύεις τίποτα. Τρως, αγαπάς, κάνεις οτιδήποτε, αλλά το κάνεις τόσο ολοκληρωτικά, που ο εγωισμός εξαφανίζεται και δεν απομένει καμία ανάμνηση.


Ποιος Δρόμος?:
Δεν μπορείς να ρωτήσεις για το δρόμο, πρέπει να τον πάρεις ο ίδιος. Ο δρόμος ανακαλύπτεται όταν τον περπατάς. Δεν βρίσκεται εκεί έτοιμος. Δεν μπορώ λοιπόν, να πω που είναι. Δεν πρόκειται για μια φαρδιά λεωφόρο, έτοιμη, που σε περιμένει: Έλα και ταξίδεψε. Δεν υπάρχει τέτοιος δρόμος. Αλλιώς όλοι θα είχαν φτάσει από καιρό. Αν ο δρόμος ήταν προετοιμασμένος, όλοι θα τον είχαν περάσει.


Γονείς και παιδιά:
Το να είσαι πατέρας ενός παιδιού σημαίνει να του δίνεις όλο και περισσότερη ελευθερία, να το κάνεις όλο και πιο ανεξάρτητο, να το αφήνεις να πηγαίνει προς το άγνωστο, εκεί που εσύ δεν έχεις πάει ποτέ. Θα πρέπει να ξεπεράσεις όλους τους περιορισμούς που εσύ γνώρισες. Θα πρέπει να βοηθηθεί, όχι να εξαναγκαστεί, διότι, από τη στιγμή που εξαναγκάζεις, σκοτώνεις, δολοφονείς το παιδί. Το πνεύμα χρειάζεται ελευθερία. Μεγαλώνει με την ελευθερία και μόνο με την ελευθερία. Αν είσαι αληθινός πατέρας, θα είσαι ευτυχισμένος, που το παιδί είναι επαναστάτης, αφού κανένας πατέρας δε θα ήθελε να σκοτώσει την ψυχή του παιδιού του.


Η αλχημεία του εγώ:
Το εγώ είναι παιχνίδι, αν έχεις συνείδηση. Μπορείς να το χαρείς. Μπορείς να παίξεις μαζί του. Να είσαι συνειδητός, προσεκτικός και παίξε το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι δεν είναι άσχημο, αλλά, όταν ξεχνάς ότι πρόκειται για παιχνίδι και γίνεται πολύ σοβαρό, τότε παρουσιάζονται προβλήματα.


Το ερωτευμένο σύννεφο:
Όταν ο άντρας με το διαλογισμό, η γυναίκα θα πρέπει να μεγαλώνει με την αγάπη. Μόνο τότε θα μπορέσουν να συμβαδίσουν. Θα αναβλύσει μια ανώτερη αρμονία, που θα συνεχίσει να πηγαίνει όλο και πιο ψηλά. Και θα έρθει μια στιγμή, που ο άντρας θα είναι απόλυτα δοσμένος στο διαλογισμό και η γυναίκα θα είναι απόλυτα δοσμένη στην αγάπη. Μόνο τότε συμβαίνει η τέλεια συνάντηση. Μόνο τότε συμβαίνει ο αληθινός, ο υπέρτατος οργασμός ανάμεσα σε δύο άτομα. Αυτό ο οργασμός δεν είναι του σώματος, δεν είναι σεξουαλικό, είναι υπέρτατος. Δύο υπάρξεις συναντιούνται και χάνονται η μια μέσα στην άλλη. Τότε, ο αγαπημένος γίνεται το πέρασμα, η αγαπημένη γίνεται το πέρασμα, και οι δύο φτάνουν στο απόλυτο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου